Terug naar het hoofdmenu


Kong Mien Ho


Leerlingen
 

Kong Mien Ho werd geboren in 1948 in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Hij groeide op in zijn geboortedorp dat, omgeven door prachtige bergen en doorkruist door een heldere rivier, een blijvende invloed heeft gehad op zijn liefde voor de natuur en zijn verlangen naar evenwicht en harmonie tussen mens en omgeving. In zijn dorp, zoals in de meeste Chinese dorpen, werd ook een grote verscheidenheid aan Chinese vechtkunsten beoefend, waar hij dan ook al vroeg mee in contact kwam. Vanaf z'n achtste maakte hij kennis met de interne stijlen van Wushu en de Yang stijl van Taiji Quan, waarin hij onderwezen werd door zijn oom en een neef.

Op 16-jarige leeftijd begon hij Pack Mee Pai te leren bij grootmeester Lie Sai Keung. Onder begeleiding van deze grootmeester verdiepte hij zich ook in bepaalde aspecten van de traditionele Chinese geneeskunde, met name in de behandeling van blessures en botbreuken door middel van kruiden en massage (Tui Na). Op zijn twintigste kreeg hij toestemming om een eigen school te beginnen.

Naast Pack Mee Pai is hij in zijn tienerjaren ook Taiji Quan blijven beoefenen. Om zich hierin verder te bekwamen keerde hij in 1986 terug naar China om in Shanghai les te volgen bij grootmeester en historicus Gu Liuxin. Deze gerenommeerde grootmeester is expert in diverse stijlen als Yang, Chen en Wu. Bij Gu Liuxin heeft Kong Mien Ho zijn Yang stijl geperfectioneerd.

In 1987 werd hij leerling van meester Feng Zhiqiang, een grootmeester in de Chen stijl en de laatste grootmeester van de oude generatie. Tot het overlijden van Feng Zhiqiang op 5 mei 2012, keerde Kong Mien Ho nog regelmatig terug naar de grootmeester om zich verder te verdiepen en te bekwamen in Taiji Quan.

Vanuit de beoefening van Pack Mee Pai en Taiji Quan begon hij zich eind jaren 80 nog extra te verdiepen in de Qi Gong. Hiertoe volgde hij trainingen bij diverse grootmeesters in zowel boeddhistische, taöstische als medicinale Qi Gong. Vandaag de dag beoefent en onderwijst hij zowel de harde (toegespitst op de vechtsport), als de zachte Qi Gong vormen (die vooral medische doeleinden hebben). Hij heeft momenteel een praktijk in Qi Gong Tui Na behandelingen in Amstelveen. Ook verzorgt hij regelmatig gastcolleges aan de Hogeschool van Amsterdam bij de opleiding Fysiotherapie.

Sinds 1975 geeft hij les in Nederland, maar overal ter wereld vindt men zijn leerlingen terug, in o.a. België, China, Israël, Japan, Mexico en Zwitserland. In de jaren '80 en '90 was hij de coach van het Nationaal Belgisch Wushu team en begeleidde hij de atleten tijdens de Europese en Wereldkampioenschappen. Kong Mien Ho traint mensen die in Wushu en Taiji Quan aan de wereldtop staan, maar hij bezoekt ook regelmatig de scholen van zijn leerlingen waar hij workshops en lezingen verzorgt.

info@taiji.nl